ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

Κατανοώντας την πρόκληση…

Την μεγαλύτερη ίσως πρόοδο στην εκπαίδευση αποτελεί η κατανόηση των αναγκών του μεμονωμένου σκύλου ως ιδιοσυγκρασία και την προσαρμογή της εκπαίδευσης ώστε να ικανοποιήσει συγκεκριμένες ανάγκες. Είναι ένα κουτάβι όπου η μάθηση και η ανάπτυξη είναι σημαντικά; Είναι ένας ώριμος ηλικιακά σκύλος όπου η εκπαίδευση του μπορεί να είναι ένα ζήτημα; Μήπως η φυλή ή το φύλο υπαγορεύουν μια διαφορετική προσέγγιση; Ποια είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς; Δείχνει υψηλή ή χαμηλή ενέργεια; Είναι σοβαρός ή παιχνιδιάρης; Είναι κοινωνικός ή επιφυλακτικός; Είναι πρόθυμος να ευχαριστήσει ή αντ' αυτού, αντιστέκεται σε κάθε επίπεδο διδασκαλίας; Κάθε σκύλος έχει τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μια μέθοδος κατάρτισης που είναι καλή για έναν σκύλο θα μπορούσε να αποδειχθεί λανθασμένη για έναν άλλο σκύλο. Αυτοί είναι κάποιοι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάλυση του σκύλου μας και την εκπαίδευση του.


Έχοντας ένα εκπαιδευτικό πλάνο…

Πρέπει να αξιολογήσουμε τις ανάγκες του σκύλου μας και να προσαρμόσουμε ένα πλάνο κατάρτισης που να ταιριάζει σε αυτές τις ανάγκες. Ένα εκπαιδευτικό πλάνο δεν είναι ένα αμετάβλητο σύνολο κανόνων, που εφαρμόζονται χωρίς σκέψη. Είναι πάντα ανοιχτό στην αλλαγή και τις δημιουργικές δεξιότητες του εκπαιδευτή. Αυτό, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι αυτό που κάνει διασκεδαστική την εκπαίδευση και για τον ιδιοκτήτη και για τον σκύλο.


Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο…

Οι σκύλοι δεν ενηλικιώνονται μέχρι κάποια στιγμή μεταξύ 1 και 2 ετών και για να μεγαλώσoυμε το κουτάβι μας σωστά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο συναισθηματικό του κόσμο. Η εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με το νέο σας μέλος και για να καταστεί πιο εύκολη τόσο για εσάς, όσο και για εκείνο, πρέπει να ξεκινά νωρίς, σε ηλικία που το κουτάβι μας έχει από τη φύση του εξαιρετική ικανότητα μάθησης και στοχεύοντας στην εκμάθηση:

Περιορισμού, ως έναν ασφαλή χώρος όπου βάζουμε το κουτάβι μας όταν δεν μπορούμε να το επιβλέπουμε ή για να ηρεμήσει όταν το χρειάζεται.

Τουαλέτας, βοηθώντας το κουτάβι μας στον έλεγχο της κύστης του και αποφεύγοντας τα πολλά ατυχήματα μέσα στο σπίτι.

Εκτόνωσης, αφού τα κουτάβια με το παιχνίδι μαθαίνουν από πολύ νωρίς να εκτιμούν καλύτερα τις δυνάμεις τους και να εξασκούν τις δεξιότητες τους.

Συμπεριφοράς, προλαμβάνοντας την παρόρμησή του σε τυχόν καταστροφικές συμπεριφορές ή κακές συνήθειες που δύσκολα θα εξαλειφθούν.

Κοινωνικοποίησης, καθώς το κουτάβι μας χρειάζεται σωστή, κατάλληλη και τακτική κοινωνικοποίηση, προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν καλά προσαρμοσμένο ενήλικο σκύλο.

Υπακοής, ώστε να μεγαλώσει μαθαίνοντας τις βασικές εντολές που χρειάζεται για να είναι ελεγχόμενο και υπάκουο ως ενήλικο.


Εκπαίδευση και για μεγάλους…

Ο σκύλος μας είναι πάντα πρόθυμος να μάθει καινούρια πράγματα. Εισάγοντας κανόνες και ένα κατάλληλα προσαρμοσμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, μπορούμε να βοηθήσουμε τον ενήλικο σκύλο μας στην εκμάθηση:

Συμπεριφοράς, αφού η εκπαίδευση αποτελεί το μέσο εκμάθησης για τη σωστή συμπεριφορά του σκύλου μας.

Εκτόνωσης, μαθαίνοντας στον σκύλο μας να διοχετεύει την συσσωρευμένη ενέργεια του στο παιχνίδι μαζί μας.

Υπακοής, ώστε να είναι υπάκουος στη βόλτα και να έχει καλή συμπεριφορά μεταξύ των άλλων ανθρώπων και των άλλων σκύλων.

Σκύλος - Χτένα - Ψαλίδι