Κορονωιός και κατοικίδια

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι τα ζώα μπορούν να νοσήσουν ή να γίνουν φορείς για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού στον άνθρωπο, τόνισε η κτηνίατρος Μάνια Κουτουγέρα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επειδή δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα οι ιδιοκτήτες των ζώων πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα της προσωπικής υγιεινής όταν έρχονται σε επαφή με κατοικίδια ζώα όπως με καθ 'οιονδήποτε άλλο: δηλαδή, να πλένουν τα χέρια τους και να καθαρίζουν επιμελώς τα ποδαράκια ειδικά των σκύλων μετά τη βόλτα.

Αυτοί που μπορεί να έχουν υποψίες πως είναι νοσούντες θα πρέπει να βάλουν τα ίδια τα ζώα τους σε καραντίνα και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα. Επίσης και οι ίδιοι, καλό είναι να μην έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους και να πλένουν τα χέρια τους όσοι φροντίζουν αδέσποτα.

Η κα Κουτουγέρα εξήγησε πως βρέθηκαν θετικά δείγματα από το στόμα και τη μύτη σκύλου, χωρίς το ζώο να έχει καμία κλινική εικόνα ότι νοσεί.

«Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τους συναδέλφους στο εξωτερικό, τα πράγματα αλλάζουν από σήμερα στα ιατρεία μικρών ζώων« πρόσθεσε και συνέχισε:

- Οι κτηνίατροι και όλο το προσωπικό θα φορούν γάντια και μάσκα.

- Οι χώροι των κτηνιατρείων θα απολυμαίνονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

- Δεν υπάρχει λόγος να επισκέπτεται κανείς κτηνιατρείο αν δεν έχει το κατοικίδιο σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί να περιμένει ο ετήσιος εμβολιασμός.

- Επισκέψεις μόνο με ραντεβού.

- Αν κάποιος έχει νοσήσει ή είναι πιθανό κρούσμα κορωνοϊού, θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με το κτηνιατρείο.

Στους χώρους αναμονής θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ καλούνται όλοι να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, τόσο μεταξύ ιδιοκτητών όσο και μεταξύ ζώων που περιμένουν στην αναμονή.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να νοσήσουν από κορωνοϊό», ξεκαθάρισε η κα Κουτουγέρα, εξηγώντας πως υπάρχουν διαφόρων ειδών κορωνοϊοί.

Ο κορωνοϊός του σκύλου είναι Α, όπως και ο κορωνοϊός της γάτας. «Ο κορωνοϊός που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι Β. Υπάρχει κάποια συγγένεια υποδοχέων αλλά δεν φαίνεται να κινδυνεύουν τα ζώα από εμάς», τόνισε.

Όπως εξήγησε η κα Κουτούγερα, πτηνά και ψάρια προσβάλλονται από κορωνοϊούς τύπου Γ και Δ, αλλά ούτως ή άλλως, δεν είναι τα ζώα που συνήθως αγκαλιάζουμε ή φιλάμε.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι κορωνοϊοί μεταπηδούν στον άνθρωπο από ζώα, κυρίως τις νυχτερίδες. Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει τώρα αυτή την πανδημία είναι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατέληξε.

Σκύλος - Χτένα - Ψαλίδι

Κορονωιός και κατοικίδια

Διαβάστε περισσότερα...